بازگشت

گروه: نشانه هاي ظهور
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:الف. در صورت نيافتن پاسخ سئوالي در رساله، چه بايد كرد؟

ب. وظيفه ما در برابر بيعفتيهاي جامعه اسلامي، با فرض عدم تأثير امر به معروف و نهي از منكر چيست؟

ج. آيا اين سخن را كه به آيت الله بهجت(ايّده الله تعالي) دربارة نزديك بودن ظهور امام زمانغ نسبت ميدهند درست است؟


جواب:

الف. بايد از مرجع تقليد مربوطه، استفتأ نمود.

ب. با يقين بر عدم تأثير، تكليف امر به معروف و نهي از منكر ساقط است امّا با احتمال تأثير، تكليف فوق ساقط نيست. البته با توجه به اين كه خيلي از مرتكبان منكر در جامعه ما را افراد كم سن و سال و جوانان تشكيل ميدهند ادعاي يقين بر عدم تأثير مشكل است. انسان با توجه به فطرت خود، حقايق را درك ميكند و مصالح و مفاسد را از هم تشخيص ميدهد. آنچه سبب ارتكاب منكر به وسيلة طيف گستردهاي از جامعه ميشود، عوامل بسياري دارد كه يكي از آنها همين ترك امر به معروف و نهي از منكر است. آيات و روايات دربارة اهميت آن، به اندازهاي فراوان است كه ادّعاي سقوط اين تكليف الهي، بسيار مشكل و مربوط به فرضهاي خيلي اندك است. توجه به بياني از مقام معظم رهبري در اين باره ضروري به نظر ميرسد. ايشان در تاريخ 13 / 8 / 70 ضمن سخنراني عمومي با مردم فرمودند: كسي كه ميبيند خلافي را مرتكب ميشود دروغي را، غيبتي را، تهمتي را، كينه ورزي نسبت به برادر مؤمن را، بياعتنايي به محرمات دين را، بياعتنايي به مقدسات را، اهانت به پذيرفتههاي ايماني مردم را، پوشش نامناسب را، هر كدام از اين كارها را كسي انجام داد، يك كلمه، لازم نيست با خشم باشد، يك كلمه، آسان بگوييد اين كار شما خلاف است، نكنيد، شما بگوئيد، ديگري بگويد گناه در جامعه ميخشكد.

همان گونه كه گفته شد آيات و روايات بسياري بر اهميت امر به معروف و نهي از منكر تأكيد مينمايند كه به يك نمونه از هر يك از آيه و روايت اشاره ميگردد.

1. در آية 104 سورة آلعمران ميخوانيم: وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَي الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَغكَ هُمُ الْمُفْلِحُون از شما مسلمانان بايد عدهاي مردم را به خير و صلاح فرا خوانند و به معروف و امور پسنديده امر نموده و از بديها باز دارند. چنين كساني رستگار خواهند بود.

2. روايت: در روايتي از امام محمد باقر7 از قول پيامبر اكرمآمده است:

اگر ]مردم[ امر به معروف و نهي از منكر نكرده و از نيكان اهل بيتم پيروي ننمايند، خداوند بدان را بر آنها مسلّط ميسازد به گونهاي كه خوبان دعا ميكنند اما دعايشان مستجاب نميشود.(اصول كافي، ثقة الاسلام، ج 2، ص 374، دارصعب، بيروت.)

ج. از جاي معتبري چنين سخني شنيده نشده است. آنچه مسلّم است تاريخ ظهور ولي عصر (عج) بر كسي معلوم نيست. وانگهي، مهّم آن است كه ما وظايف خود را در زمان غيبت انجام دهيم.