بازگشت

گروه: غيبت
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:مراحل مختلف زندگي امام زمان 7و نحوهء زندگي حضرت را در زمان غيبت بيان كنيد.


جواب:

مهدي موعود, مصلح كل ّ, دادگستر جهان , اميد آيندهء مردم , دوازدهمين پيشواي شيعيان , عترت پاك رسول خدا6 مظهر رحمت خدا, ولي عصر و فرزند امام حسن عسكري 7و نرجس خاتون , شب نيمهء شعبان سال 255قمري در سامرا متولّد و جهان با نور پاكش منوّر شد و با ميلاد مسعودش نويد امامت مستضعفان و حاكميّت صالحان را به ارمغان آورد.

دوران زندگي حضرت به چهار بخش تقسيم مي شود:

1 دوران حيات پدر. اين دوران از زمان تولّد حضرت تا شهادت پدر بزرگوارش امام حسن عسكري 7است . دراين مدّت صاحب الاءمر7بر اثر فشارها و سخت گيري هايي كه از طرف حكومت وقت براي قطع امامت و نابودي حضرت حجّت 7انجام مي گرفت , به دور از چشم ديگران به سر مي برند, و تدبير و دورانديشي پدر ارجمندش موجب شد دشمن از رسيدن به اهداف شوم خود ناكام مانده و وجود شريف حضرت از گزند حوادث و آفات مصون بماند.

2 دوران غيبت صغري . برههء دوم زندگي حضرت از هشتم ربيع الاءوّل 260كه پدر بزرگوارش به شهادت رسيد وخود عهده دار منصب امامت گرديد, شروع شد و تا سال 329قمري ادامه داشت .

پس از شهادت امام عسكري 7مأموران دستگاه عباسي به خانهء امام هجوم برده و در جستجوي فرزند وجانشين حضرت برآمدند و تصميم گرفته بودند به هر قيمتي باشد به زندگي او خاتمه دهند. حضرت به فرمان خدا ازديدگان مردم غايب گرديد. در اين دوران گرچه تودهء مردم با حضرت ارتباط نداشته و نمي توانستند خدمت شريفش برسند, ولي رابطهء آن ها با امامشان به طور كامل قطع نبود, بلكه نوّاب خاصّ حضرت (عثمان بن سعيد عمري , محمدبن عثمان بن سعيد عمري , حسين بن روح نوبختي و علي بن محمد بن سمري ) خدمتش مي رسيدند و احتياجات ومشكلات مردم را بيان مي كردند و پاسخ آن را دريافت مي نمودند. اين دوران با رحلت آخرين نمايندهء خاص ّحضرت در سال 329 قمري خاتمه يافت .

اين دوران را به علّت اين كه زمانش كوتاه و نمايندگان حضرت مستقيماً با وي در تماس بودند, غيبت صغري مي نامند.

3 دوران غيبت كبري . پس از آن كه شيعه در دوران غيبت صغري كه مقدمه اي بر غيبت كبري بود, با غيبت امام عصر7مأنوس شد و زمينهء غيبتِ دراز مدّت فراهم آمد, حضرت از نظرها ناپديد شد و دوران فراغ ظاهري شيعيان از امامشان آغاز گشت . ابتداي اين بخش از زندگي امام ثاني عشر با رحلت آخرين سفير از سفراي چهارگانه در سال 329شروع شد و پايان آن را كسي جز خدا آگاه نيست .

در اين دوره از غيبت فقهاي شيعه به عنوان نايب عام و مرجع رسمي در امور ديني و دنيوي معرفي شدند و اداره ءامور شيعيان و بيان حلال و حرام و رسيدگي به خصومات و اختلافات و كليهء شئون زندگي مردم به آنان واگذارگرديد.

اما اين كه نحوهء زندگي و محل سكونت حضرت در غيبت كبري چگونه است , اخبار و روايات در اين مورداختلاف دارند. برخي از آن ها محل خاصي را تعيين نمي كند و جايگاه حضرت را در بيابان ها و كوه ها معرفي مي كند.دسته اي منطقهء خاصي را به نام كوه رضوي , بين مكه و مدينه يا كوه ذي طوي در اطراف مكه مطرح مي كند, و بعضي مي گويد: حضرت به گونهء ناشناس در بين مردم زندگي مي كند. ممكن است گفته شود حضرت زندگي اي به شكل ناشناس دارد و در مواقع خاص و يا مواقع ضروري در مكان هاي مخصوص مانند مكه و مدينه و اطراف اين دوحاضر مي شود.

دربارهء ازدواج و صاحب فرزند شدن حضرت نظريات مختلف هست .

4 دوران ظهور و حكومت . وقتي حضرت ولي عصر7به مشيت و امر پروردگار خروج كرد, بين ركن و مقام درمكه ظهورش را اعلام مي فرمايد و پس از كوبيدن ظالمان و ستمگران و مخالفان , عدل و داد را در اطراف و اكناف گيتي گسترش مي دهد.

در مدّت حكومت حضرت كه حداكثر چهل سال ذكر كرده اند, مردم در كمال آرامش و نعمت به سر مي برند. دراين برهه , نعمت ها فراوان شده و پيشرفت علم و دانش به اوج مي رسد و دوستي و برادري زايد الوصف بين مردم برقرار مي شود و اخلاق و افكار انسان ها بر اثر تربيت و راهنمايي حضرت به كمال مي رسد و امنيت و آباداني درجهان حاكم مي گردد و بالاخره دادگستر جهان بنا به قول بزرگاني مانند شيخ صدوق همانند ساير امامان : به شهادت خواهد رسيد.(1)

(پـاورقي 1.لطف الله صافي گلپايگاني , منتخب الاثر في الامام الثاني عشر, ص 574ـ 618 جعفر سبحاني , پاسخ به پرسش هاي مذهبي , ص 218 سؤال 10 محمد جواد نجفي , ستارگان درخشان , ج 14 ص 42ـ 74 مجلهء حوزه , سال 70ـ 71 ص 23ـ 61اللهم عجّل فرجه و سهّل مخرجه و ارنا الطلعة الرّشيده و الغرّة الحميدة واجعلنا من اعوانه و انصاره بحق محمد وآله الطاهرين .