بازگشت

گروه: مهدويت
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:اينجانب چند مدتي است مشغول تدوين اثري درباره اصلاحات هستم و اصلاحات از زمان رسول اكرم تا كنون و اصلاحات در عصر امام زمان را مد نظر دادم. جهت پربار شدن كتاب و محتواي آن چه ساختاري از پيشنهاد ميكنيد؟ آيا تدوين كتاب بر مبناي دو محور تاريخ و مذهب بهتر است يا تك محوري نگاشتن؟ هرگونه پيشنهادي در اين خصوص داريد بفرماييد؟


جواب:

براي تدوين اثري درخصوص اصلاحات، مطالب زيرا را مد نظر قرار دهيد:

1 - از جهت ساختار

كتاب بايد از يك مقدمه و چند فصل يا بخش - به حسب عناوين كلي كه انتخاب ميشود - برخوردار باشد. مباحث مطرح شده بايد يك سير منطقي داشته باشد؛ يعني ارتباط منطقي بين مباحت بايد محفوظ و ملحوظ باشد. براي اين كه كتاب و اثر تحقيقي پشتوانه علمي خوبي داشته باشد، بايد مباحث مطرح شده، مستند باشد و از منابع به خوبي استفاده شود.

2 - از جهت محتوا و مطالب

كتاب بايد محور اصلي خود را مذهب قرار دهد، اما به طور معمول در كتابها، قبل از ورود به بحث اصلي، نگاه تاريخي يا تاريخچه آن بحث را مطرح ميكنند. از اين رو نگرش تاريخي به عنوان مقدمه براي مطرح نمودن اصل بحث بايد مورد عنايت قرار گيرد. بحث اصلي تك نحوري و محور آن هم مذهب است، اما از مباحث تاريخي هم كمك گرفته ميشود، براي اين كه مطلب اصلي بهتر تبيين شود.

نكته ديگري كه در خصوص محتواي كتاب بايد مورد توجه قرار گيرد، مشخص و محدود بودن دايره بحث است بايد از مطرح كردن مباحث حاشيهاي و زايد اجتناب شود و اصل بحث به خوبي تبين شود. مطالب مورد بحث بايد نوآوري را به همراه داشته باشد؛ به اين معنا كه مخاطب از كتاب، مطلب جديدي را بيابد. از اين رو جديد بودن محتواي كتاب، بر اتقان علمي كتاب اضافه ميكند. به هر حال ساختار و محتواي يك اثر علمي بايد به گونهاي باشد كه از ويژگي هايي برخوردار شود تا مخاطب جاذبه و كشش براي مطالعه آن داشته باشد، چون اگر احساس شود اثري و كتابي پايينتر و كم محتواتر از آثار قبلي است، مورد توجه و اقبال عمومي قرار نميگيرد.