بازگشت

گروه: نشانه هاي ظهور
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:آيا امام زمان ميداند كي ظهور خواهد كرد؟


جواب:

هرگاه از ائمه (ع) درباره تعيين وقت ظهور سؤال ميكردند، آن بزرگواران از تعيين وقت خودداري ميكردند. از طرفي بيان نميكردند خودمان هم نميدانيم. فقط از حوادث و نشانهها سخن ميگفتند و كساني را كه وقت تعيين ميكردند، دروغگو اعلام ميكردند.

جابر جعفي ميگويد: به امام باقر (ع) گفتم. فرج شما چه زماني خواهد بود، حضرت فرمود: هيهات هيهات لا يكون فرجنا حتي تغربلوا ثم تغربلوا ثم تغربلوا حتي يذهب الكدر و يبقي الصفو؛ (1) فرج ما حاصل نميشود تا اين كه شما مردم غربال شويد، دوباره غربال شويد و سه باره غربال شويد، تا افراد گنه كار بروند و پاكان بمانند.



محمد بن مسلم گفت: امام صادق (ع) به من فرمود: اي محمد! هر كس وقت فرج ما را مشخص و تعيين كرد، او را تكذيب كن. ما وقتي را براي اين فرج تعيين نميكنيم.(2)

در توقيعي از جانب حضرت مهدي (ع) به محمد بن عثمان عمر وي رسيد، آمده است: اما ظهور الفرج فانه الي الله و كذب الوقاتون؛(3) زمان ظهور به دست خدا است و تعيين كنندگان وقت ظهور دروغگو هستند.

براساس اين روايت شايد گفته شود حضرت مهدي(ع) نيز وقت ظهور را نميداند و شايد منظور حضرت اين باشد كه قرآن به دست خدا است.

در باب علوم ائمه(ع) آمده است:

عن ابي جعفر(ع) قال: ان لله لعلماً لا يعلمه غيره و علماً يعلمه ملائكته المقربون و أنبياؤه المرسلول و نحن نعلمه؛(4)

بخشي از علوم مخصوص خدا است و هيچ كسي حتي ملائكه از آنها مطلع نيستند اما علومي هست كه فرشتگان و انبيا از آنها مطلعاند. ما اهل بيت از اين دسته علوم آگاهي داريم.

مستفاد روايات اين است كه امر ظهور به دست خدا و به اراده او است، اما علم به زمان ظهور به طور صريح و مشخص در روايت ذكر نشده است.

پينوشتها:

1 - بحارالانوار، ج 52، ص 113.

2 - همان، ص 117.

3 - همان، ص 111.

4 - همان، ج 26، ص 159.