بازگشت

گروه: مهدويت
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:يك جوان مسلمان كه علاقهمند است با حضرت مهدي(عج) رابطه داشته باشد و در قيام حضرت، يكي از سربازان ايشان باشد، چه كارهايي بايد انجام دهد؟


جواب:

در خصوص برقراري ارتباط با امام زمان(ع) و اين كه در قيام امام از ياران حضرت باشد، وجود برخي از ويژگيها و شرايط لازم است كه به برخي از آنها اشاره ميشود:

1 - پارسايي

برقراري با امام پارسا، پارسايي ياران را ميطلبد، آن دسته از بزرگان دين كه با امام زمان(ع) ارتباط برقرار نمودهاند، از با تقواترين انسانها بودهاند. از اين رو يكي از وظايف شيعيان در زمان غيبت تقوا گرايي بيان شده است، همچنين در برخي روايات يكي از ويژگيهاي ياران امام زمان(ع) خداجويي بيان شده است(1) كه بيانگر ضرورت پارسايي است. امام صادق (ع) درباره ياران امام زمان(ع) فرمود: مرداني كه گويا دل هايشان پارههاي آهن است، غبار ترديد ذات مقدس خدا خاطر شان را نميآلايد... دل هايشان نور باران است. از ناخشنودي پروردگارشان هراس دارند. براي شهادت دعا ميكنند و آرزومند كشته شدن در راه خدايند...(2)

2 - بصيرت

يكي از ويژگيهاي مهم كه لازم است دوستان و ياران امام زمان(ع) داشته باشند، بصيرت و آگاهي است(3) اين ويژگي هم در زمان غيبت ضرورت دارد و هم در زمان حضور. چه بسا انسانهايي كه در زمان غيبت به خاطر عدم بصيرت دچار مشكل شدهاند، حق را در باطل تشخيص بدهند، ولي انسانهاي بصير و آگاه در تشخيص حق از باطل دچار مشكل نشده و در بحرانها كمر خم نكرده و پيچ و خمهاي زندگي آنان را به بيراهه نميكشاند. انسانهاي بصير در زمان حضور امام زمان(ع) لحظهاي از ياري حضرت دست بر نداشته و آسيب و آفات آنها را تهديد نميكند.

3 - دين مداري

يكي از مؤلفههاي مهم جامعهي امام زمان(ع) حاكميت دين است، از اين رو افراد و ياران امام بايد انسانهاي دين مدار باشند، از سوي ديگر در زمان غيبت انسانها سخت دچار مشكل شده و حتي برخي غيبت امام زمان(ع) را منكر ميشوند، همچنين برخي از انسانها در زمان غيبت در معرفي سقوط اخلاقي قرار گرفته و باورهاي ديني آنان ضعيف ميشود. در چنين شرايط عمل كردن به دستورهاي الهي و رعايت تكاليف يكي از ضروريات و بايستهها محسوب ميشود، زيرا عمل به دستورهاي الهي هم زمينه لياقت بهرهگيري از فيض امام زمان(ع) را فراهم مينمايد وهم انسان را از آسيبها و آفات حفظ ميكند، شايد بر همين اساس باشد كه يكي از وظايف شيعيان در زمان غيبت تكليف گرايي بيان شده است.

4 - ولايت گرايي و فرمانبري

در برخي از روايات يكي از ويژگيهاي ياران امام زمان(ع) ولايت مداري و فرمانبري بيان شده است. پيامبر اسلام (ص) در خصوص فرمانبري ياران امام زمان(ع) فرمود: كدّادون مجدّون في طاعته،(4) تلاشگر و كوشا در پيروي از اويند.

از اين روايت استفاده ميشود كساني كه در صدد هستند از ياران امام زمان(ع) باشند، بايد ولايت مدار و فرمانبر باشند، در زمان غيبت از كساني كه اطاعت آنها را امام زمان واجب كرده است، اطاعت كنند و در زمان حضور از حضرت اطاعت كنند.

5 - انتظار فرج

به انتظار زيستن، وظيفهاي است كه شريعت از مؤمنان در زمان غيبت خواسته است. انتظار به معناي آمادگي بدان معنا است كه انسانها هر لحظه منتظر قيام امام زمان بوده و بايد شرايط پذيرايي از حضرت را در خود فراهم نمايند، از سوي ديگر با آسيب و عواملي كه آنها را از آمادگي براي قيام امام زمان باز ميدارد، بايد مبارزه نمايند، شايد بر اساس ايجاد اين ويژگي در انسانهاي منتظر است كه در زمان غيبت به انتظار فرج اهميت خاص داده شده است. پيامبر اسلام(ص) فرمود: أفضل أعمال أمتّي إنتظار الفرج(5)، انتظار فرج داشتن برترين عمل امت من است. امام صادق(ع) نيز فرمود: خبر دهم شما را به چيزي كه خداوند عمل بندگان را جز با آن نميپذيرد،... باور به خداي يكتا و بندگي و پيامبري محمد... وچشم داشتن به ظهور قائم(6)

6 - عبادت

ياران مهدي، مردان عبادتند، شيران روز و نيايش گران شباند. آنان روح بندگي و راز و نياز با جانشان در هم آميخته، همواره خود را در محضر ميبينند و از ياد او لحظهاي غفلت نميورزند از ترس خداوند، نيمه شب، چون مادران فرزند مرده ميگريند.(7)

امام باقر(ع) يكي از ويژگيهاي مهم ياران امام زمان(ع) را عبادت دانست: چون بر فراز نجف بر آيد، به ياران خطاب كند: امشب را به عبادت به روز آوريد. آنان برخي در ركوع و برخي در سجده، شب را به سحر ميرسانند و به درگاه خدا تضرّع ميكنند(8) بر اين اساس كساني كه ميخواهند مانند ياران امام زمان(ع) باشند و در قيام حضرت شركت كنند، بايد در زمان غيبت به عبادت بپردازند.

7 - شجاعت

شجاعت و شهامت يكي ديگر از ويژگيهاي ياران امام زمان(ع) است. امام باقر(ع) در خصوص اين ويژگي فرمود: گويا آنان را مينگرم، سيصد و اندي مرد، بر بلنداي نجف كوفه ايستادهاند دل هايي چون پولاد دارند... در رزمگاه نشان از شجاعان بر تن دارند و چونان ياران پيامبر(ص) در نبرد بدر، نشانه ويژه بر سر نهادهاند.(9)

در برخي از روايات دعا نمودن براي سلامتي امام زمان(ع)، صدقه دادن، متوسل شدن به امام زمان(ع) و... نيز از وظايف مؤمنان بيان شده است.(10)



پي نوشتها:

1 - مجله حوزه، ويژه امام زمان(ع)، ص 299.

2 - بحار الانوار، ج 52، ص 308

3 - مجله حوزه، ويژه نامه امام زمان (ع)، ص 300.

4 - شيخ صدوق، عيون اخبار الرضا، ص 63.

5 - بحارالانوار، ج 52، ص 128.

6 - الغيبة نعماني، ص 200.

7 - مجله حوزه، ويژه نامه امام زمان ص 301.

8 - بحار الانوار، ج 52، ص 308.

9 - همان، ص 310.

10 - منتهي الامال، ج 2، ص 863 به بعد.