جواب:
1 ـ آمادگي پذيرش (آمادگي رواني)
مردم جهان بايد بقدر كافي تلخي اين وضع نابسامان و بيعدالتيها را درك كنند. مردم جهان بايد نارسائي و ضعف قوانين بشري را براي اجراي عدالت اجتماعي لمس كنند.
مردم جهان بايد اين حقيقت را بيابند كه تنها در ساية اصول و پيوندهاي مادّي و ضمانت اجرايي موجود و مقرّرات خود ساختة انسانها مشكل جهان حل نميشود، بلكه مشكلات هر روز متراكمتر و به گونة كلاف سر درگمي پيچيدهتر ميگردد.
مردم جهان بايد احساس كنند كه بحرانهاي كنوني زاييدة نظامات كنوني است و اين نظامات از حلّ بحرانها سرانجام عاجزند.
مردم جهان بايد درك كنند كه براي وصول به اين هدف بزرگ، اصول و نظاماتي تازه لازم است كه متّكي به ارزشهاي انساني و ايمان و عواطف بشري و اخلاق باشد، نه تنها اصول خشك و بيروح و نارسايي مادّي.
مردم جهان بايد به اين حد از رشد اجتماعي برسند كه بفهمند پيشرفت تكنولوژي الزاماً به مفهوم پيشرفت بشريّت و تأمين خوشبختي انسانها نيست، بلكه تكنولوژي پيشرفته تنها در صورتي ضامن نيكبختي و سعادت است كه زير چتر يك سلسله اصول معنوي و انساني استقرار يابد و الّا ـ همان گونه كه بارها ديدهايم ـ بلاآفرين خواهد بود و ماية ويرانگري است.
مردم جهان بايد دريابند صنايع اگر به صورت بتي درآيند بر حجم مشكلات كنوني افزوده خواهد شد و به ابعاد ويراني و ضايعات جنگها وسعت ميبخشد، بلكه بايد به شكل ابزاري درآيند تحت كنترل انسانهاي شايسته.
بالاخره مردم جهان بايد تشنه شوند و تا تشنه نشوند به سراغ چشمههاي آب نميروند.
2 ـ تكامل فرهنگي و صنعتي
از سوي ديگر گردآوري تمام مردم جهان در زير يك پرچم، كوتاه ساختن دست زورمندان و قلدران در همه جا، گستردن تعليم و تربيت در آخرين حدّ امكان در همة سطوح، تفهيم كامل اين مسأله كه اختلاف زبان، و نژاد، و منطقة جغرافيايي و مانند آنها، دليل بر اين نيست كه مردم جهان نتوانند همانند برادران، در يك خانواده زندگي كنند و در صلح و برادري و عدالت زيست نمايند.
و فراهم ساختن يك اقتصاد سالم و كافي براي همة انسانها، نياز به رشد فرهنگي و بالا رفتن سطح دانش بشري از يك سو، و تكامل وسائل صنعتي از سوي ديگر دارد، وسائلي كه بتواند پيوند سريع و نزديك و دائمي ميان تمام نقاط جهان برقرار سازد كه آن هم بدون گذشت زمان ممكن نيست.
چگونه ممكن است يك حكومت به وضع همة جهان رسيدگي كند اگر ارتباطات به كندي صورت گيرد؟
چگونه ميتوان با وسائلي كه فرستادن يك پيام با آن به نقاط دور افتادة جهان يك يا چند سال وقت لازم دارد دنيا را اداره كرد؟
از پارهاي از روايات كه شكل زندگي مردم جهان را در عصر قيام مهدي (ع) ترسيم ميكند استفاده ميشود كه پيشرفت تكنولوژي و صنعت مخصوصاً صنايع حمل و نقل و ارتباطي در آن عصر چنان خواهد بود كه قارّههاي بزرگ جهان عملاً به صورت چند شهر نزديك به هم درميآيند و شرق و غرب حتّي حكم يك خانه را پيدا ميكند؛ مشكل زمان و مكان بكلّي حل خواهد شد.
البتّه ممكن است قسمتي از اين امور در پرتو يك جهش و انقلاب صنعتي در آن عصر صورت گيرد، ولي بالاخره يك نوع آمادگي علمي به عنوان زمينه بايد در آستانة چنان عصري باشد.
3 ـ پرورش يك نيروي ضربتي انقلابي
سرانجام لازم است گروهي هر چند در اقلّيّت باشند در اين جهان پرورش يابند كه هستة اصلي ارتش انقلابي آن مصلح بزرگ را تشكيل دهند. بايد افرادي فوقالعاده آگاه، شجاع، دلسوز فداكار و جانباز براي اين كار تربيت شوند هر چند نسلهايي براي اين منظور يكي پس از ديگري بگذرند تا ذخاير اصلي آشكار گردد و عناصر اصلي انقلاب فراهم شود، و اين نيز زمان ميخواهد.
|