بازگشت

گروه: ويژگي هاي حکومت
 
 
مرکز پاسخگو:تبيان
موضوع اصلي:كلام
موضوع فرعي:قسط و عدل در حكومت مهدي(ع)
سؤال:عقيده به ظهور حضرت مهدي(عج) با عدل و قسط چه رابطهاي دارد؟
جواب:

در احاديث و اخبار بسياري كه شيعه و سني در كتابهاي مورد اعتماد و معتبر حديث، راجع به اوصاف و علائم و مشخصات حضرت صاحب الامر، مهدي منتظر(ع) روايت كردهاند، اين نشانه و علامت، مشهور و معروف و متواتر است كه: زمين را پر از قسط و عدل ميفرمايد، چنانكه از ظلم و جور پر شده باشد.
از جمله «احمدبن حنبل» د ر«مسند» و «ابو داود» د ر«سنن»، اين علامت را كه از اوصاف فعلي و برنامه حكومتي آن حضرت است، از رسول خدا(ص) به اين لفظ روايت كردهاند.
«يَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطاً وَعَدْلاً كَما مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً»(منتخب الاثر ب 1 ف 2 ص 142 ح 5)
[زمين را از قسط وعدل پر ميكند چنانكه از ظلم و جور پر شده باشد.]
و در حديث ديگر است كه فرمود:
«اُبَشِّرُكُمْ بِالْمَهْدي، يَبْعَثُ في اُمَّتي عَلَي اخْتِلافٍ مِنَ النَّاسِ وَ زَلازِلٍ، فَيَمْلَأُ الْأرْضَ قِسْطاً وَ عَدْلاً كَما مُلِئَتْ جَوْراً وَ ظُلْماً، يَرْضي عَنْهُ ساكِنُ السَّماءِ وَ ساكِنُ الارْضِ، يُقَسِّم الْمالَ صِحاحاً.
فَقالَ لَهُ رَجُلٌ: ما صِحاحاً؟ قالَ: بِالسَّويَّهِ بَيْنَ النّاسِ قالَ: وَ يَمْلَأُ اللهُ قُلُوبَ اُمَّهِ مُحَمَّدٍ(ص) غِنيً، وَ يَسَعُهُمْ عَدْلَهُ…» (منتخب الاثر، ب 1، ف 2، ص 147، ح 14)
[مژده ميدهم شما را به مهدي كه او در امت من، به هنگام اختلاف و سختيها برانگيخته ميشود. پس زمين را از قسط و عدل پر ميكند، همانطوري كه از جور و ظلم پر شده باشد. از او راضي ميگردد ساكنان آسمان و زمين، مال را در بين مردم بطور مساوي و برابر تقسيم مينمايد، و خدا دلهاي امت محمد(ص) را از بينيازي پر ميكند و ايشان را عدل او فرا ميگيرد.]
و در روايت ديگر است:
«يَْخُُرُجُ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ بَيْتي يُواطي اِسْمُهُ اِسْمي وَ خُلْقُهُ خُلْقي فَيَمْلَأُها عَدْلاً وَ قِسْطاً كَما مُلِئَتْ ظُلْماً وَ جَوْراً» (منتخب الاثر، ف 2، ب 2، ح 3، ص 179)
[بيرون ميآيد مردي از هل بيت من كه اسمش، اسم من و خلقش خلق من است، پس زمين را از عدل و قسط پر ميكند، چنانكه از ظلم و جور پر شده باشد.]
و در حديث ديگر از پيغمبر اكرم(ص) نقل شده است:
«لَوْ لَمْ يَبْقِ مِنَ الدُّنْيا اِلّا يَوْمٌ واحِدٌ، لَطَوَلَ اللهُ ذلِكَ الْيَوْمَ حَتَّي يَخْرُجَ رَجُلٌ مِنْ وُلْدي، فِملَأُها عَدْلاً وَ قِسْطاً كَما مُلِئَتْ جَوْراً وَظُلْماً»
[اگر از دنيا باقي نماند مگر يك روز، خدا آن روز را طولاني و دراز گرداند، تا بيرون آيد مردي از فرزندان من، پس پركند دنيا را از عدل و قسط، مثل آنكه از جور و ظلم پر شده باشد.]