بازگشت

گروه: اماکن
 
 
مرکز پاسخگو:مؤسسه پيوند با امام
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:درباره مسجد جمكران توضيح بدهيد مگر مسجد جاي ذكر و عبادت خدا نيست پس مسجد امام زمانع چيست و چه كسي و چه زماني و به چه نيتي ساخته شده است؟


جواب:



مسجد صاحب الزمان ـ عجل الله فرجه الشريف ـ در 6 كيلومتري شهر مقدس قم واقع شده و همواره پذيراي زائريني از نقاط مختلف ايران و جهان مي باشد. اين مكان مقدس، تحت توجهات و عنايات خاصه حضرت بقيه ا... قرار دارد و خود آقا از شيعيانشان خواسته اند كه به اين مكان مقدس روي آورند، زيرا اين مكان مقدس داراي زمين شريفي است و حق تعالي آن را از زمين هاي ديگر برگزيده است. لذا سزاوار است كه زائرين عزيز از بركات اين مكان مقدس، حداكثر استفاده را ببرند و مراقب باشند كه مسائل فرعي توجهشان را به خود جلب نكند و خود را در برابر حضرت مهدي (ارواحنا فداه) حاضر ببينند و از انجام اعمالي كه قلب مبارك آن حضرت را آزرده مي سازد خودداري كنند. متذكر مي گردد كه علماء و شفيتگان آقا استفاده هاي فراوان از اين مسجد مقدس برده اند. سعي كنيد در اين مكان مقدس، لحظاتي را با آقاي خود خلوت كرده و خالصانه براي ظهور مقدس حضرتش دعا كنيد. زيرا بهبود هر چيز، تنها در ساية قيام شكوهمند آقا امكان پذير است.

فراموش نكنيم كه حق امام زمان ما غصب شده و آقا در نهايت غريبي زندگي مي كند و حقيقتاً دل آقا خون است. آقا شاهد تمام مصيبت هايي است كه بر شيعيانش وارد مي شود. پس ظهور آقا را از درگاه احديت سبحانه و تعالي بخواهيد و چه مكاني بهتر از مسجد شريف جمكران براي دعا كردن جهت ظهور آقا امام زمان ع.

تاريخچة مسجد صاحب الزمان ع

شيخ حسن بن مثله جمكراني مي گويد: من شب سه شنبه، 17 ماه مبارك رمضان سال 393 قمري در خانه خود خوابيده بودم كه ناگاه، جماعتي از مردم به در خانه من آمدند و مرا از خواب بيدار كردند و گفتند برخيز و طلب امام مهدي ع را اجابت كن كه تو را مي خواند.

آنها مرا به محلي كه اكنون مسجد (جمكران) است آوردند. چون نيك نگاه كردم، تختي ديدم كه فرشي نيكو بر آن تخت گسترده شده و جواني سه ساله بر آن تخت، تكيه بر بالش كرده و پيري هم پيش او نشسته است، آن پير حضرت خضر ع بود. پس آن پير مرا بنشاند.

حضرت مهدي ع مرا به نام خود خواند و فرمود: برو به حسن مسلم، كه در اين زمين كشاورزي مي كرد، بگو كه اين زمين شريفي است و حق تعالي آن را از زمينهاي ديگر برگزيده است و ديگر نبايد در آن كشاورزي كنند.

حسن بن مثله گفت: يا سيدي و مولاي، لازم است كه من دليل و نشانه اي داشته باشم و الا مردم حرف مرا قبول نمي كنند. آقا فرمودند: تو برو و آن رسالت را انجام بده، ما خودمان نشانه ايي براي آن قرار مي دهيم و پيش سيدابوالحسن برو و به او بگو حسن مسلم را احضار كند و سود چند ساله را كه از زمين بدست آورده است وصول كند و با آن پول مسجد را بنا كند.



نماز امام زمان ع در مسجد جمكران

امام زمان ع به حسن بن مثله جمكراني فرمود: و به مردم بگو: بدين مكان رغبت كنند و آن را عزيز دارند. و چهار ركعت نماز در آن گذارند. دو ركعت اول به نيت نماز تحيت مسجد است كه در هر ركعت آن يك حمد و هفت قل هو الله احد خوانده مي شود و در حالت ركوع و سجود هم هفت مرتبه ذكر را تكرار كنند. دو ركعت دوم به نيت نماز صاحب الزمانع خوانده مي شود، بدين صورت كه سورة حمد را شروع مي كنيم و چون به آيه اياك نعبد و اياك نستعين مي رسيم اين آيه شريفه را صد مرتبه تكرار مي كنيم و بعد از آن بقية سوره حمد را مي خوانيم، بعد از پايان حمد سورة قل هو الله احد را فقط يكبار مي خوانيم و به ركوع مي رويم و ذكر سبحان ربي العظيم و بحمده را هفت مرتبه، پشت سر هم تكرار مي كنيم و ذكر هر كدام از سجده ها نيز، هفت مرتبه است. ركعت دوم نيز به همين گونه است. چون نماز به پايان برسد و سلام داده شود، يكبار گفته مي شود: لااله الاالله و به دنبال آن تسبيحات حضرت زهرا س خوانده شود و بعد از آن به سجده رفته و صد بار بگويد: اللهم صل علي محمد و آل محمد.

فضيلت خواندن نماز در مسجد جمكران

آنگاه امام مهدي ع فرمودند: هر كس اين دو ركعت نماز (نماز امام صاحب الزمان) را در اين مكان (مسجد مقدس جمكران) بخواند، مانند آن است كه دو ركعت نماز در كعبه خوانده باشد.

حسن بن مثله مي گويد: چون من پاره اي راه آمدم، دوباره مرا بازخواندند و فرمودند: بزي در گلة جعفر كاشاني است، آن را خريداري كن و بدين موضع آور و آن را بكش و بر بيماران انفاق كن، هر بيمار و مريضي كه از گوشت آن بخورد، حق تعالي او را شفا دهد.

وي مي گويد: من سپس به خانه بازگشتم و تمام شب را در انديشه بودم تا اينكه نماز صبح خوانده و سپس به سراغ علي المنذر رفتم و ماجراي شب گذشته را براي او نقل كردم و با او به همان موضع شب گذشته رفتم. وقتي كه رسيديم، زنجيرهايي را ديديم كه طبق فرمودة امام ع حدود بناي مسجد را نشان مي داد، سپس به قم نزد سيد ابوالحسن رضا رفتيم و چون به در خانة او رسيديم، خادمان او گفتند كه سيد از سحر در انتظار تست و تو از جمكران هستي، به او گفتم: بلي، به درون خانه رفتم و سيد مرا گرامي داشت و گفت: اي حسن بن مثله، من در خواب ديدم كه شخصي به من گفت كه حسن بن مثله نام از جمكران پيش تو مي آيد، هر چه گويد تصديق كن و بر قول او اعتماد كن كه سخن او سخن ماست، و قول او را رد نكن و از هنگام بيدار شدن از خواب تا اين ساعت منتظر تو بودم و آنگاه بود كه ماجراي شب گذشته را بر وي تعريف كرد.

سيد بلافاصله فرمود تا اسبها را زين نهادند و بيرون آوردند و سوار شدند. چون به نزديك روستاي جمكران رسيدند گلة جعفر كاشاني را ديدند، حسن بن مثله به ميان گله رفت و آن بز كه از پس همة گوسفندان مي آمد پيش حسن بن مثله دويد، جعفر سوگند ياد كرد اين بز در گلة من نبوده و تاكنون آن را نديده بودم، به هر حال آن بز را در مسجد آورده و آن را ذبح كرده و هر بيماري كه از گوشت آن خورد با عنايت خداوند تبارك و تعالي و حضرت بقيه الله (ارواحنا فداه) شفا يافت. حسن مسلم را احضار كرده و منافع زمين را از او گرفتند و مسجد جمكران را با چوب و ديوار پوشانيدند، سيد زنجيرها و ميخها را با خود به قم برد و در خانة خود گذاشت. هر بيمار و دردمندي كه خود را بدان زنجير مي ماليد، خداي تعالي او را شفاي عاجل عنايت مي فرمود. ولي پس از فوت سيدابوالحسن، آن زنجيرها پنهان گشته و ديگر كسي آنها را نديد.

اين بود تاريخ مختصري از مسجد مقدس جمكران و چگونگي بناي آن و نماز حضرت صاحب الزمان ع.

مشروح فرمان مقدس حضرت بقيه اللهـ ارواحنا فداه ـ براي تأسيس مسجد مقدس جمكران را علامه نوري در كتاب شريف نجم ثاقب، صفحة 294 و جنة المأوي، صفحة 230 از كتاب گرانقدر مونس الحزين تأليف شيخ صدوق نقل كرده است.



منابع و مآخذ:

برگرفته از كتاب: مسجد مقدس جمكران تجليگاه صاحب الزمان، مؤلف: سيد جعفر مير عظيمي، ناشر: انتشارات مسجد مقدس جمكران