جواب:
چند روايت در اين باره اشاره كنيم و آنگاه به نتيجه گيري كلي در مورد ظهور و قيام حضرت بقية ا... (عج) بپردازيم.
رسول اكرم ص مي فرمايد: او هنگامي قيام مي كند كه دنيا را هرج و مرج فرا گرفته و كشورها به يكديگر شبيخون مي زنند، نه بزرگ به كوچك رحم مي كند و نه نيرومند بر ناتوان مِهر مي ورزد. (1)
امام باقر ع مي فرمايد: ... قائم قيام نمي كند جز هنگامي كه ترسي شديد مردم را فراگرفته و بحرانها و آشوبها و گرفتاريها و بيماريها آنان را احاطه كرده باشد. كشتار وحشيانه، اختلاف شديد و تفرقه ديني بين مردم افتاده و چندان دچار رنج و افسردگي شده و به جان يكديگر افتاده باشند كه صبح و شام آرزوي مرگ كنند. آري او در نااميدي مطلق مردم خروج خواهد كرد. (2)
امام صادق ع مي فرمايد: اين امر تحقق نخواهد يافت تا هيچ گروهي باقي نماند، مگر اينكه بر مردم حكومت كرده باشد، تا كسي نگويد اگر ما حكومت مي كرديم به عدالت رفتار مي نموديم و آنگاه قائم ما قيام به حق و عدالت خواهد كرد. (3)
پيامبر مي فرمايد: زمين را از قسط و عدل پر مي كند، همان گونه كه از ظلم و جور پر شده است. (4)
امام باقر ع مي فرمايد: ...فرمانروايي و سلطنت او شرق و غرب عالم را فرا مي گيرد و خداوند دين خود را بوسيله وي بر تمام مكاتب جهان پيروز مي گرداند، هر چند مشركان ناخشنود باشند و مخالف، ويراني هاي زمين آباد مي گردد، كسي باقي نمي ماند مگر اينكه به رسالت محمد ص اعتراف و اقرار كند ... (5)
از اين روايات چنين استنباط مي گردد: وجود هرج و مرج و ظلم و ستم در سراسر جهان و نه منطقه اي خاص، تفرقه و بحران در ميان مردم و نه قومي خاص و برقراري عدل و قسط ميان مردم در كل جهان است پس از ظهور و نهفقط جامعه مسلمانان. بنابراين در آستانه ظهور، سراسر گيتي را ستم و بيداد فرا مي گيرد، و اين بدان جهت است كه اكثر افراد در پي منافع و رفاه و راحتي خويشند و در مقابل ظلم و ستم و فساد كمتر احساس مسؤوليت ميكنند و يا اصولاً بي تفاوت هستند. با اين حال در چنين شرايط بحراني هم، هرگز عنصر ايمان و تقوا و پارسايي محو و نابود نميگردد، بلكه از جمله شرايط ظهور حضرت ولي عصر عج، وجود انسانهاي مؤمن و با اخلاص است و هم اينان هستند كه ياران صديق و پيروان راستين اويند. امام صادق ع دربارة اين مؤمنين مي فرمايد: ترس از دلشان ريشه كن شده ... و در دل دشمنان افتاده، هر يك از آنان از سر نيزه پيشروتر و از شير بي باكتر است. (6)
منابع و مآخذ :
1. بحار، ج52، باب خصائص زمانه، روايت 189
2. روايت 99، همان منبع، همان باب
3. غيبت نعماني، ص146، بنقل از تاريخ غيبت كبري، ص 407، سيد صدر
4. تاريخ غيبت كبري، ص367
5. بحار، ج52، ص191، بنقل از عصر ظهور، علي كوراني، ص357
شناخت اسلام، ص212، شهيد دكتر بهشتي، شهيد باهنر، گلزاده
|