جواب:
1. دربارة ويژگيهاي ياران حضرت مهديغ در روايات تعابيري آمده است كه از كمال برتر، نيروي بدني فراوان، زهد و مواردي از اين دست اشاره دارند در اين جا نمونه هايي از تعابير مزبور بيان شود:
الف ـ عن يونس بن ظبيان قال: كنت عند ابي عبداللهفذكر اصحاب القائم فقال: ثلاثمائة و ثلاثة عشر و كل واحد يري نفسه في ثلاثمائه يونس بن ظبيان ميگويد نزد امام صادقبودم، آن گاه ايشان از ياران حضرت مهديغ سخن به ميان آورده و فرمود: تعداد آنها سي صد و سيزده نفر است و هر يك خود را در سي صد نفر ميبيند.(معجم احاديث الامام المهدي (عج)، مؤسسة المعارف الاسلاميه، ج 4، ص 12.) منظور روايت مزبور آن است كه هر يك از ياران امام زمانغ، آن چنان ويژگيهاي برجستهاي دارند كه گويي هر فرد از آنها، خود سي صد نفر است افزون بر معناي مجازي مزبور، دربارة تعبير ياد شده احتمال ديگر نيز داده ميشودو آن اين كه هر يك از ياران حضرت، در رأس يك گروه سي صد نفره هستند.
ب ـ عن ابان بن تغلب قال: قال ابوعبداللهسيأتي من مسجدكم هذا يعني مكة ثلثمائة و ثلاثة عشر رجلاً يعلم اهل مكة انه لم يلد هم آبائهم ولااجدادهم، عليهم السيوف مكتوب علي كل سيف كلمة تفتح الف كلمة... ابان بن تغلب از امام صادقنقل ميكند كه فرمود: به زودي از مسجد شما يعني مكه، سيصد و سيزده مرد خواهند آمد كه اهل مكه ميدانند، پدران و اجدادشان، آنها را متولد نكردهاند اين اشخاص، شمشيرهايي بر دست دارند و بر هر شمشيري از آنان كلمهاي نوشته شده است كه هزار كلمه در بر دارد.(همان.)
2. هرچند در روايتهاي ياد شده، به علم ياران مهديغ تصريح نشده، ولي با ستايش كلي كه دربارة آنان آمده، شايد بتوان فهميد اين اشخاص، از نظر علمي، آن هم علوم مربوط به قرآن، برجستگي ويژهاي دارند نيز با توجه به ساير ويژگيهاي ياران حضرت مهديغ كه در كتابهاي مربوط به بررسي قيام آن حضرت آمده، چنين برداشتي دور از ذهن به نظر نميرسد.
براي مطالعه بيشتر: ر.ك: الزام الناصب في اثبات الحجة الغائب، علي يزدي حائري.
|