بازگشت

گروه: مهدويت
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:آيا در قرآن آياتي وجود دارد كه دربارة حضرت مهديغ باشند به طوري كه دانشمندان بزرگ اهل سنت نيز آن را قبول داشته باشند؟


جواب:

بر اساس روايات اسلامي نقل شده از پيشوايان و دانشمندان شيعه و اهل تسنن، بسياري از آيات قرآن كريم، در منزلت و شأن اهلبيت: به خصوص حضرت مهديغ نازل شده و يا دست كم يكي از مصاديق كامل آنها، اهلبيت: هستند.

برخي از روايات اسلامي از منابع دانشمندان اهل تسنن كه بر تطبيق آيات قرآن بر حضرت مهديغ دلالت دارد عبارتند از:

1. اصبغ بن نباته ميگويد: ابن عباس آيه فَأُوْلَغكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم(نسأ،69) آنها ]اطاعت كنندگان خدا و رسول[ ]همنشين كساني خواهند بود[ كه خدا نعمت خود را بر آنها تمام كرده... را تلاوت كرد و سپس گفت: منظور از پيامبران ]حضرت[ محمد6 و مقصود از صديقين علي بن ابي طالب، و از شهدأ، حمزه و جعفر از صالحين امام حسن و امام حسينو مراد از حَسُنَ أُوْلَغكَ رَفِيقًا حضرت مهديغ است.(ر.ك: شواهد التنزيل، الحاكم الحسكاني، ج 1، ص 198، مجمع احيأ الثقافة الاسلامية، لوزارة الثقافة و الارشاد الاسلامي، طهران.)

2. صاحب تفسير القرطبي در تفسير آيه هُوَ الَّذِيَّ أَرْسَلَ رَسُولَهُو بِالْهُدَيَ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُو عَلَي الدِّينِ كُلِّهِي وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ (توبه،33) او كسي است كه رسولش را با هدايت و آيين حق فرستاد تا او را بر همه آيينها غالب گرداند هر چند مشركان كراهت داشته باشند.

از قول سدي ميگويد: آيه ياد شده اشاره به خروج حضرت مهديغ است كه كسي خارج از اسلام خارج نميماند.... و به تواتر وارد شده كه ]حضرت[ مهديغ از خاندان رسول خدا6 ميباشد.(ر.ك: الجامع لاحكام القرآن، محمد بن احمدالانصاري القرطبي، ج 8، ص 122، مؤسسه التاريخ العربي، بيروت.)

3. ابن جرير طبري در تفسير آيه ...لَهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ...(مائده،41)...براي آنها ]منافقان و جاسوسان[ در دنيا رسوايي است... ميگويد: سدي در تفسير لهم آورده است كه رسوايي در دنيا به اين صورت است كه وقتي ]حضرت[ مهدي قيام كند و قسطنطنيه فتح شود، كشته ميشوند.(ر.ك: جامع البيان، محمد بن جرير الطبري، ج 1، ص 699، دارالفكر، بيروت.)

و...

بنابراين، در ميان فرقههاي مختلف مسلمانان اعم از شيعه و سني، و روايات آنها اصل بحث مهدويت مطرح شده و به نشانههاي ظهور و كيفيت حكومت آن حضرت نيز اشاره شده است.(ر.ك: گفتمان سوم مهدويت، مهدويت از ديدگاه مذاهب اسلامي، علامه مرتضي عسكري، ص 21ـ29، انتشارات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم.)