بازگشت

گروه: عمر
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:چه دلايل علمي، حديثي و قرآني بر طول عمر حضرت ولي عصرغ وجود دارد؟


جواب:

بيش از هزار سال است كه طول عمر حضرت امام زمانغ يكي از پرسشهاي پر مشتري هر مسلماني است. از همان روزگاران كه حضرت هنوز 80 سال بيش نداشتند زندگي نامهنويسان آن حضرت، در كتابهاي خود، فصلي را با عنوان طول عمر و معمّرين گشودهاند. نعماني در كتاب غيبت و شيخ صدوق در كتاب اكمال الدين و اتمام النعمه از اين افرادند.

بررسي همه جانبه ادله طول عمر آن حضرت با توجه به اختصار چنين پاسخنامه هاو محدوده مسئوليت اين واحد در زمينه پاسخهاي قرآني، خارج از حوصله اين پاسخ است از اين رو، ابتدا به اختصار به امكان طول عمر حضرت از نظر علمي اشاره كرده و سپس كمي درباره طولاني بودن عمر از نظر قرآن ميپردازيم:

عمر طولاني و علم

از نظر علمي، در دو بعد، دربارة عمر طولاني داشتن ميتوان بحث كرد: امكان داشتن عمر طولاني و وقوع آن در خارج.

محدود نبودن عمر:

همه دانشمندان زيستشناس تصريح كردهاند كه عمر انسان، حد و مرزي ندارد بلكه آن نيز مانند ساير معلولها و بيماريها علت خاص خود را دارد كه با كشف آنها ميتوان عمر انساني را طولاني كرد.

خوشبختانه در زمان ما، به روشني به اثبات رسيده است كه عمر هيچ جانداري آن چنان محدوديت ندارد كه با رسيدن به آن، وقت مرگ او به صورت قطعي فرا رسيده باشد و در علم پزشكي و زيستشناسي براي عمر انسان و يا هر جاندار ديگر حدّي تعيين نشده است كه تجاوز از آن محال باشد.

مطالعه ميانگين عمر انسان از گذشته كه هيچ گونه بهداشتي در جوامع حاكم نبود و اكنون كه ميانگين سن آدمي را روز به روز با پيشگيريها و درمانها بالا ميبرند، مؤيد آن نكته است.(ر.ك: طول عمر امام زمان از ديدگاه علوم و اديان، علي اكبر مهدوي پور، انتشارات كعبه / دادگستر جهان، آيت اللّه ابراهيم اميني، ص 175ـ201، انتشارات شفق.)

دراز عمران

با گشت و گذاري در اخبار و نوشتههاي رسانهها به هزاران مورد از موجوداتي كه عمرهاي طولاني داشته و دارند بر ميخوريم. عجيب است كه مطالعه اين خبرها، آدمي را چندان شگفتزده نميكند امّا هنگامي كه از راههاي موثق ميشنود فردي، عمري طولاني دارد، قبول آن برايش مشكل است.

در زندگي زنبور عسل عمر كارگران بطور متوسط از چهل روز تا پنجاه روز است در صورتي كه عمر ملكة هر كندو به طور متوسط چهار تا شش سال است و شما ميتوانيد با مقايسه عمر اين دو زنبور كه از يك جنس ميباشند نسبت عمر حضرت ولي عصر را به انسانهاي عادي بسنجيد يعني آن حضرت ميتواند 45 تا 50 برابر عمر متوسط انسانها عمر طبيعي داشته باشد.

قرآن و طول عمر

در آموزههاي همه اديان آسماني، به امكان طول عمر انسانها اشاره شده است. از جمله تورات در بخش سفر پيدايش 10 نفر را نام ميبرد كه ميانگين عمر آنها 900 سال است.

اديان الهي با اعتقاد به قدرت مطلق خداوند، إِنَّ اللَّهَ عَلَيَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (بقره،148) دادن عمر طولاني را به افراد چندان بعيد نميدانند و معجزهها را نمونهاي از ظهور اين قدرت دانسته و برآنند كه خداوندي كه كهكشانهاي با اين عظمت را آفريده و نگه داشته، نگهداري حجتي از حجتهاي خويش، برايش چندان دشوار نيست.

خدايي كين جهان پاينده داردتواند حجتي را زنده دارد

آياتي از قرآن كريم از عمر طولاني درامتهاي پيشين خبر ميدهد بَلْ مَتَّعْنَا هَـََّؤُلاَ َّءِ وَ ءَابَآءَهُمْ حَتَّيَ طَالَ عَلَيْهِمُ الْعُمُر(انبيأ،44) ]نه[ بلكه اينها و پدرانشان را برخوردار كرديم تا عمرشان به درازا كشيد.

افزون بر امكان طولاني بودن عمر از نظر قرآن كريم، مصداقهاي متعددي از اين افراد در قرآن كريم نام برده شده است:

1. حضرت نوح (عنكبوت،14)

2. حضرت عيسي (نسأ،157)

3. حضرت خضر بر اساس روايتهاي فراواني كه اطمينانآور است، هنوز زنده است و تا ظهور حضرت مهديغ زنده خواهند ماند. هماكنون عمر ايشان بالغ بر 6000 سال ميباشد. در آيات 60ـ82 سوره كهف داستان اين پيامبر گرانقدر با حضرت موسيغ آمده است.